Development of tamarind marmalade (Tamarindus indica l.) with reduced sugar

Authors

  • Maria Ester Cunha dos Reis Federal University of Maranhão
  • Virgínia Kelly Gonçalves Abreu Universidade Federal do Maranhão
  • Tatiana de Oliveira Lemos Universidade Federal do Maranhão
  • Francineide Firmino Universidade Federal do Maranhão
  • Ana Lúcia Fernandes Pereira Universidade Federal do Maranhão

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.637

Keywords:

Sucralose, xylitol, exotic fruits, sweeteners

Abstract

In marmalades, reducing sugar and replacing it with sweeteners is an alternative in the prevention of pathologies such as diabetes and obesity. Thus, the aim of this study was to produce tamarind marmalade with low sugar. For this, four marmalades formulations were made: T1 = with 25% sugar reduction; T2 = with 25% sugar reduction and sucralose addition (0.04%); T3 = with 25% sugar reduction and xylitol addition (10%) and T4 = with 25% sugar reduction and sucralose (0.02%) and xylitol (5%) addition. Physical-chemical analyzes (pH, titratable total acidity, total soluble solids, ratio and color) and sensory evaluation (hedonic scale, just-about-right scale, Check-all-that-apply and purchase intention) were performed. It was observed that xylitol alone at a concentration of 10% (T3) provided higher pH values and a higher ratio of marmalade. All formulations had good sensory acceptance, with highlight of T3 for the acidity attribute. For the Check-all-that-apply, it was possible to identify the sensory terms that most characterize the marmalades. Thus, the formulations were well accepted, showing that the sugar reduction in tamarind marmalades is a viable alternative.

Author Biographies

Maria Ester Cunha dos Reis, Federal University of Maranhão

Especialista em Gestão da Qualidade e Segurança de Alimentos. Universidade Federal do Maranhão.

Virgínia Kelly Gonçalves Abreu, Universidade Federal do Maranhão

Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará.

Docente do Curso de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Docente do Programa de Pós Graduação em Saúde e Tecnologia (PPGST)  da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Docente da especialização em Gestão da Qualidade e Segurança de Alimentos pela Universidade Federal do Maranhão  da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Tatiana de Oliveira Lemos, Universidade Federal do Maranhão

Doutora em Biotecnologia – RENORBIO – pela Universidade Federal do Ceará (UFC)

Docente do Curso de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Docente da especialização em Gestão da Qualidade e Segurança de Alimentos pela Universidade Federal do Maranhão  da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Francineide Firmino, Universidade Federal do Maranhão

Mestre em Bioquimica pela Universidade Federal do Ceará.

Docente do Curso de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

Docente da especialização em Gestão da Qualidade e Segurança de Alimentos pela Universidade Federal do Maranhão  da Universidade Federal do Maranhão (UFMA).

References

ACOSTA, O.; VÍQUEZ, F.; CUBERO, E. Optimisation of low-calorie mixed fruit jelly by response surface methodology. Food Quality and Preference, v. 19, p. 79-85, 2008.

AZAD, M. S. Tamarindo – Tamarindus indica. In Exotic fruits: reference guide, London: Elsevier, 407-412p., 2018.

BOLZAN, A. B.; PEREIRA, E. A. Elaboração e caracterização de doce cremoso de caqui com adição de sementes da araucária. Brazilian Journal of Food Technology, v. 20, p. 1-11, 2017.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Regulamento Técnico sobre Informação Nutricional Complementar. Resolução da Diretoria Colegiada - RDC Nº 54, de 12 de novembro de 2012, 2012.

CHAUHAN, O. P.; ARCHANA, B. S.; SINGH, A.; RAJU, P. R.; BAWA, A. S. Utilization of tender coconut pulp for jam making and its quality evaluation during storage. Food and Bioprocess Technology, v. 6, p. 1444-1449, 2013.

CHEN, J.; ZHU, Y.; LIU, S. Functional Carbohydrates: Development, Characterization, and Biomanufacture, CRC Press, EUA, Boca Raton, FL., 2017

DE CALUWÉ, E.; HALAMOVÁ, K.; VAN DAMME, P. Tamarindus indica L. – A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Afrika Focus, v. 23, n. 1, p. 53-83, 2010.

DIAS, J. D. M.; ABREU, V. K. G.; PEREIRA, A. L. F. P.; LEMOS, T. O.; SANTOS, L. H.; SILVA, V. K. L.; MOTA, A. S. B. Desenvolvimento e avaliação das características físico-químicas e da aceitação sensorial de doce em massa de cupuaçu. Boletim do Centro de Processamento de Alimentos, v. 36, p. 1-10, 2019.

DI MONACO, R.; MIELLE, N. A.; CABISIDAN, E. K.; CAVELLA, S. Strategies to reduce sugars in food. Current Opinion of Food Science, v. 19, p. 92-97, 2018.

FARIAS, T. R. T.; SCHIASSI, M. C. E. V.; PEREIRA, P. A. P.; SOUZA, V. R.; LAGO, A. M. T.; BORGES, S. V.; QUEIROZ, F. Mixed Brazilian Cerrado fruits preserves without added sugar: the effect of bodying agents. British Food Journal, v. 121, p. 1969-1981, 2019.

FAVET, R.; FRIKART, M.-J.; POTIN, J. La valorisation du tamarin. Richesses et potentialités des agroressources dans les PED UE 9 – IAAS 3. Montpellier SupAgro, Institut des Régions Chaudes, Montpellier, 28 p., 2011.

FURLANETO, K. A.; RAMOS, J. A.; DAIUTO, E. R.; VIEITES, R. L.; CARVALHO, L. R. Elaboração e aceitabilidade da geleia convencional e light de maná cubiu. Nativa, v. 3, p. 276-280, 2015.

HADDAD, A. M. L.; MARGARLEF, M. I.; ARMADA, M.; GOLDNER, M. C. Physico-chemical and sensory properties of marmalades made from mixtures of fruits and under-exploited Andean tubers. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, p. 4144-4134, 2017.

JAIN, A.; BHADORIYA, S.; GANESHPURKAR, A.; NARWARIA, J.; RAI, G. Tamarindus indica: Extent of explored potential. Pharmacognosy Reviews, v. 5, n. 9, p. 73-81, 2011.

INSTITUTO ADOLF LUTZ. Physico-chemical methods for food analysis. São Paulo, Brazil: Instituto Adolfo Lutz. 1020pp., 2008.

LADO, J.; VICENTE, E.; MANZZIONI, A.; ARES, G. Application of a check?all?that?apply question for the evaluation of strawberry cultivars from a breeding program. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 90, p. 2268-2275, 2010.

LAGO-VANZELA, E. S.; SANTOS, G. V.; LIMA, F. A.; GOMES, E.; DA SILVA, R. Physical-chemical, caloric and sensory characterizationof light jambolan (Syzygium cumini Lamarck) jelly. Food Science and Technology, v. 31, p. 666-673, 2011.

LEOPOLDO, G-C.; SANTIAGO, F-K.; ARTURO, B-P. L.; NORMA, G-V.; AUREA, B-N. Carotenoid content, antioxidant activity and sensory evaluation of low-calorie nopal (Opuntia ficus-indica) marmalade. Journal of Food Processing and Preservation, v. 36, p. 267-275, 2012.

MAIA, J. D.; TRAVALIA, B. M.; ANDRADE, T. A.; SILVA, G. K. C.; ANDRADE, J. K. S.; OLIVEIRA JUNIOR, A. M.; MOREIRA, J. J. S. Desenvolvimento, avaliação físico-química, microbiológica e sensorial de geleia de tamarindo. Revista GEINTEC, v. 4, p. 632-641, 2014.

MAMEDE, M. E. O.; CARVALHO, L. D.; VIANA, E. S.; OLIVEIRA, L. A.; SOARES FILHO, W. S.; RITZINGER, R. Production of Dietetic Jam of Umbu-Caja (Spondias sp.): Physical, Physicochemical and Sensorial Evaluations. Food and Nutrition Sciences, v. 4, p. 461-468, 2013.

MANHANI, T. M., CAMPOS, M. V. M., DONATI, F. P., MORENO, A. H. Sacarose, suas propriedades e os novos edulcorantes. Revista Uniara, v. 17, p. 113-125, 2014.

MARTINS, M. L. A.; BORGES, S. V.; DELIZA, R.; CASTRO, F. T.; CAVALCANTE, N. B. Characteristics of green and ripe umbu marmalades and acceptance by consumers, Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 42, p. 1329-1333, 2007.

MEULLENET, J.-F.; XIONG, R.; FINDLAY, C. J. Multivariate and Probabilistic Analyses of Sensory Science Problems. Ames: IFT Press, Blackwell, 2007.

NACHTIGALL, A. M.; ZAMBIAZI, R. C.; CARVALHO, D. S. Geléia light de hibisco: Características físicas e químicas. Alimentos e Nutrição, v. 15, p. 155-161, 2004.

NOGUEIRA, J. P.; DE JESUS, M. A. Desenvolvimento, avaliação físico – química, sensorial e colorimétrica da geleia de seriguela diet. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, v. 8, p. 1431-1544, 2014.

OLIVEIRA, E. N. A.; ROCHA, A. P. T.; GOMES, J. P.; SANTOS, D. C. Processamento e caracterização físico-química de geleia diet de umbu-cajá (Spondias ssp.). Bioscience Journal, v. 30, p. 1007-1016, 2014.

SANTOS, A.L.; SOARES, C.M.S.; VELLANO, P.O.; MORAIS, R.A.; MOMENTE, V.G.; MARTINS, G.A.S.; SOUZA, A.R.M. Propriedadesfísico-químicasem polpas de frutos do cerrado in natura e liofilizada. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins, Suplemento, p. 1-7, 2020.

SIMOCELLO, B.A.; MAIA, C.J.S.; MONTEIRO, R.S.; SANTOS, O.D.H.; GANDRA, K.M.B.; PEREIRA, P.A.P. Evaluations of the physical and physicochemical properties and perception of liking of conventional and low-calorie orange jellies. Journal of Bioenergy and Food Science, v. 7, p. 1-12, 2020.

SILVA, H.M.; SILVA, D.S.; ANDRADE, D.S.; ABREU, V.K.G.; LEMOS, T.O.; PEREIRA, A.L.F. Doce em massa de cupuaçu: propriedades físico-químicas, tabela nutricional e aplicação do semáforo nutricional. DESAFIOS - Revista Interdisciplinar da Universidade Federal do Tocantins, v. 7, n. 2, 2020.

SOUZA, F. G.; BARBOSA, F. F.; RODRIGUES, F. M. Avaliação de geleia de tamarindo sem pectina e com pectina proveniente do albedo do maracujá amarelo. Journal of Bioenergy and Food Science, v. 3, p. 78-88, 2016.

STONE, H.; BLEIBAUM, R. N.; THOMAS, H. A. Sensory Evaluation Practices. 4. ed. Boston: Elsevier, 446 p., 2012.

ZHILINSKAYA, V. A.; VOROBIEVA, V. M.; VOROBIEVA, I. S.; KOCHETKOVA, A. A.; SMIRNOVA, E. A.; GLAZKOVA, I. V. Development of a marmalade for patients with type 2 diabetes: Sensory characteristics and acceptability. Food Science and Technology International, v. 24, p. 617-626, 2018.

Published

2024-03-01

How to Cite

CUNHA DOS REIS, M. E. .; GONÇALVES ABREU, V. K.; DE OLIVEIRA LEMOS, T.; FIRMINO, F. .; PEREIRA, A. L. F. Development of tamarind marmalade (Tamarindus indica l.) with reduced sugar. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 82–93, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.637. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/637. Acesso em: 12 may. 2024.