Amazonian Fruit Bioeconomy: A Prospecting Study
um estudo de prospecção
Visualizações: 30DOI:
https://doi.org/10.31416/rsdv.v13i3.1087Keywords:
Acai, Amazon, Native fruits, Natual dryingAbstract
In order to promote healthy eating habits and value the native fruits of the Amazon, it is proposed to improve their quality through a processing process that maintains their natural characteristics, boosting both the value of the products and the generation of local income. In this context, the present study aims to carry out a technological prospecting analysis for the development of a mix of fruits from the region, using the dehydration method. To this end, a systematic literature review (RSL) and a patent search were conducted. In the RSL, the following databases were consulted: CAPES Periodicals Portal, Scielo and PubMed, while patent searches were carried out at the National Institute of Industrial Property (INPI), Espacenet, World Intellectual Property Organization (WIPO) and Google Patents. The results revealed 298 articles in the three databases and 8 patents related to the proposal of this study. The prospection indicates the need for new research focused on Amazonian fruits, aiming to stimulate their consumption in several regions, including in places far from the Amazon. It is worth mentioning that, among the fruits analyzed, açaí was the one that presented the most patents in the researched databases, while the other fruits have patents related to different areas, such as health and dentistry.
References
AGUIAR, J. P. L.; SOUZA, F. C. A. Desidratação e pulverização de polpa de buriti (Mauritia flexuosa L.): avaliação da vida de prateleira. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 39, p. 1-7, 2017.
ARAÚJO, E. J. S; SANTOS, J. A. B.; NARAIN, N. Avaliação da influência de diferentes condições de liofilização nas características físico-químicas e sensoriais do umbu em pó. Revista Brasileira de Desenvolvimento, v. 6, n. 9, p.68815–68821, 2020.
ARAÚJO, J. R. G. Levantamento prospectivo de dados sobre o buriti (Mauritia flexuosa L.) com ênfase na aplicação tecnológica. Trabalho de Conclusão de Curso (Tecnologia em Gastronomia) – Instituto Federal do Piauí, Campus Teresina Zona Sul, 41f, 2021.
BERNAUD, R. F. S.; FUNCHAL, C. D. S. Atividade antioxidante do açaí. Nutrição Brasil, v. 10, n. 5, p. 310-316, 2011.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.
CÂNDIDO, T. L. N.; SILVA, M. R. Comparison of the physicochemical profiles of buriti from the Brazilian Cerrado and the Amazon region. Food Science and Technology, v. 37, p. 78-82, 2017.
COMPER, V. S. Processo de obtenção de barras energéticas a partir de ingredientes naturais. Depositante: Dobro Comércio de Alimentos e Bebidas LTDA - EPP. BR102018012495 A2. Depósito: 19 de junho de 2018. Concessão: 07 jan. de 2020.
COSTA, J. C.; CANELLA, D. S.; MARTINS, A. P. B.; LEVY, R. B.; ANDRADE, G. C.; LOUZADA, M. L. C. Consumo de frutas e associação com a ingestão de alimentos ultraprocessados no Brasil em 2008-2009. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, n. 4, p. 1233-1244, 2021.
DA SILVA, C. V. A.; SALIMO, Z. M.; DE SOUZA, T. A.; REYES, D. E.; BASSICHETO, M. C.; DE MEDEIROS, L. S.; SARTIM, M. A.; DE CARVALHO, J. C.; GONÇALVES, J. F. C.; MONTEIRO, W. M.; TAVARES, J. F.; DE MELO, G. C.; DA SILVA, F. M. A.; BATAGLION,
G. A.; KOOLEN, H. H. F. Cupuaçu (Theobroma grandiflorum): A Multifunctional Amazonian Fruit with Extensive Benefits. Food Research International, 192, 114729, 2024.
DE OLIVEIRA, J. P.; ALMEIDA, O. P.; CAMPELO, P. H.; CARNEIRO, G.; DE OLIVEIRA FERREIRA ROCHA, L.; SANTOS, J. H. M.; DA COSTA, J. M. G. Tailoring the physicochemical properties of freeze-dried buriti oil microparticles by combining inulin and gum Arabic as encapsulation agents. LWT, 161, 113372, 2022.
DIAS, J. D. M.; ABREU, V. K. G.; PEREIRA, A. L. F.; LEMOS, T. O.; SANTOS, L. H.;
SILVA, V. K. L.; MOTA, A. S. B. Desenvolvimento e avaliação das características físico- químicas e da aceitação sensorial de doce em massa de cupuaçu. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 36, n. 1, 2019.
DINIZ, M. B.; DINIZ, M. J. T. Exploração dos recursos da biodiversidade da Amazônia Legal: uma avaliação com base na abordagem do Sistema Nacional/Regional de Inovação. Redes, 23(2), 210-237, 2018.
EISNER, P.; FISCHL, R.; ZACHERL, C.; WIMER, D. Método para produzir um produto seco feito de fruta, produto seco feito de frutas e/ou vegetais e usos do referido produto. Depositante: Fraunhofer-Gesellschaft Zur Forderung Der Angewandten Forschung E.V. BR 112017026504-4 B1. Depósito: 15 de julho de 2016. Concessão: 31 de maio de 2022.
FERREIRA-JUNIOR, G. C.; SOLIANI, R. D.; GONÇALVES, M. P.; OLIVEIRA, D. A. Potencial de Indicação Geográfica da Farinha Milito no Município de Tarauacá – Acre. Cadernos de Prospecção, 17(2), 704–718, 2024.
GONCALVES, M. P.; SOLIANI, R. D.; OLIVEIRA, D. A.; BASTOS, R. C.; FERREIRA- JUNIOR, G. C.; PEREIRA, P. V. M. Production of Milito-Type Cassava Flour in the Brazilian Amazon Region: A Systematic Review. Revista de Gestão Social e Ambiental, v. 17, p. 13, 2023.
JAIME P.; STOPA, S.; OLIVEIRA, T.; VIEIRA, M.; SZWARCWALD, C.; MALTA, D. Prevalência e distribuição sociodemográfica de marcadores de alimentação saudável, pesquisa nacional de saúde, Brasil 2013. Epidemiologia e Serviços de Saúde, v. 24, n. 2, p. 267-276, 2015.
LANNES, S. C. S.; SILVA, M. V.; SILVA, E. N.; RAMOS, D. C.; SU, F. Composição alimentícia contendo "mel de cacau". Depositante: Universidade de São Paulo (USP) e Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB). BR122020024473B1. Depósito: 01 de março de 2013. Concessão: 15 de julho de 2021.
MAIFREDE, P. O. Produtos de açaí contendo frutas ou seus aromatizantes, ou chocolate, ou guaraná, ou extrato de taioba, ou extrato de caroço de açaí, ou café, e seus processos produtivos. Depositante: Pedro Ozeis Maifrede. BR102018077052. Depósito: 25 de dezembro de 2018. Concessão: 07 jul. de 2020.
MELO, B.; SILVA, C. A.; ALVES, P. R. B. Processamento mínimo de frutas e hortaliças. Disponível em: http://www.fruticultura.iciag.ufu.br/pminimo.htm. Acesso em: 02 jun. 2023.
MICHEL-VILLARREAL, R.; HINGLEY, M.; CANAVARI, M.; BREGOLI, I. Sustainability in Alternative Food Networks: A Systematic Literature Review. Sustainability, 11, 859, 2019.
MIGUEL, L. M. Uso Sustentável da Biodiversidade Amazônica: experiências atuais e perspectivas das bioindústrias de cosméticos e fitoterápicos. Dissertação (Mestrado em Geografia Humana) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo, São Paulo, 171f., 2007.
PRAZERES, I. C.; DOMINGUES, A. F. N.; CAMPOS, A. P. R.; CARVALHO, A. V. Elaboration and characterization of snack bars made with ingredients from the Amazon. Acta Amazônica, v. 47, p. 103-110, 2017.
QUEIROZ, M. L. M.; GOMES, T. F.; CABRAL, F. F.C.; LOPES, I. S.; SILVA, I. C. C.; SILVA, S. L. B. Barra de cereais e método de fabricação de barra de cereais à base de mesocarpo de buriti e sementes de abóbora. Depositante: Universidade Estadual do Maranhão. BR102016003485A2. Depósito: 19 fev. 2016. Concessão: 29 ago. 2017.
ROLAND, E. V. Processo de secagem de produtos naturais e de madeira desenvolvido para regiões de clima tropical úmido, juntamente com o equipamento para sua utilização. Depositante: Instituto Nacional de Pesquisa da Amazônia. PI0405912. Depósito: 17 de dezembro de 2004. Concessão: 06 jul. 2021.
SANCHEZ, A. C.; BRAUNBECK, O. A. Colheita e beneficiamento de frutas e hortaliças. São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2008.
SANTANA E SILVA, A. B.; SILVA, E. G.; RIGO, L.; OLIVEIRA, M. P.; LOSS, R. A.; GUEDES, S. F.; PAULA, J. M. Técnicas de secagem de frutas: uma revisão. Scientific Electronic Archives, v. 14, n. 10, p. 85-105, 2021.
SANTOS, G. M. G. C. DOS; SILVA, A. M. R.; CARVALHO, W. O. DE; RECH, C. R.; LOCH, M. R. Barreiras percebidas para o consumo de frutas e de verduras ou legumes em adultos brasileiros. Ciência & Saúde Coletiva, 24(7), 2461–2470, 2019.
SEBRAE. A importância do beneficiamento de frutas e hortaliças. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas, 2019.
SILVA, F. G. C.; NASCIMENTO, T. G.; LIRA, G. M.; BASILIO JUNIOR, I. D.; BORGES, A. L. T. F.; BALLIANO, T. L. Óleo de euterpe oleracea (açaí): produção científica e prospecção tecnológica. Humanidades & Inovação, v. 9, n. 13, p. 178-190, 2022.
SILVA, L. S.; PIERRE, F. C. Aplicabilidade do cupuaçu (Theobroma grandiflorum (willd. Ex Spreng.) Schum.) em produtos e subprodutos processados. Tekhne e Logos, v. 12, n. 1, p. 19-33, 2021.
SOUZA, N. F. S.; VIANA, D. S. F. Aspectos ecológicos e potencial econômico do buriti (Mauritia flexuosa). Agraian Academy, v. 5, n. 9, p. 535-545, 2018.
TOVAZI, A. C. N.; SALAMA, M, L. L. Processo de produção de granulado de frutas por sistema de drageamento, a partir de frutas desidratadas, proteínas texturizadas de soja (pts) e flocos de cereais, com cobertura de polpas de frutas em pó. Depositante: Ana Cristina Nascimento Tovazi e Marina Luiza Levy Salama. BRPI1003279 A2. Depósito: 02 fev. 2010. Concessão: 07 fev. 2012.
VERRECSHI, D. C.; NASCIMENTO, J. H. P. Massa base desidratada, processo de produção de massa base desidratada, processo de produção de alimentos desidratados e alimentos obtidos por esse processo. Depositante: Instituto Nacional de Pesquisa da Amazônia. BRPI0905161 A2. Depósito: 23 dez. 2009. Concessão: 23 ago. 2011.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Revista Semiárido De Visu

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.