Utilização do extrato da casca da jurema preta para controle da Glomerella Cingulata

Authors

  • Kelly Milene Santos De Brito Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona
  • Ricardo Farias De Almeida Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural
  • Jane Oliveira Perez Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural
  • Francisco Macedo De Amorim Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.453

Keywords:

doença da videira, mimosa tenuiflora, fungos

Abstract

The present work aimed to verify the antifungal effect of the hydroalcoholic extract of the stem bark of Jurema Preta on the mycelial growth of the fungus Glomerella cingulata. In the in vitro tests, 5 treatments were used, T1 (0:0), T2 (1:1), T3 (1:2), T4 (1:4) and T5 (1:6), with different concentrations of extract, with 4 repetitions per treatment and 2 plates per repetition. In a Petri dish, with PDA culture medium, 30 µl aliquots of the extract were added superficially and spread with a drigalski handle, a mycelium of 3 mm in diameter from the fungus was then inserted centrally in the plate. The plates were measured until they reached 9 cm in diameter, on one of their sides, in the control plates, and the measurements were taken at a 24-hour interval. For data analysis, analysis of variance was performed and means were compared using Tukey's test. The results obtained showed that T2 was the most effective in the test, managing to delay growth up to 96 hours after inoculation. Despite the results, the extract did not show satisfactory antifungal activity, requiring further tests and studies on the subject.

Author Biographies

Jane Oliveira Perez, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural

Engenheira Agrônoma, Dra em Agronomia Fitopatologia - UFLA-MG. Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Sertão Pernambucano, IFSertãoPE.

Francisco Macedo De Amorim, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, campus Petrolina Zona Rural

PROFESSOR DE ENOLOGIA NO INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA - IF SERTÃO PERNAMBUCANO. Doutorando em Engenharia Alimentar (Enologia) pelo Instituto Superior de Agronomia (Universidade de Lisboa). Mestre em Viticultura e Enologia pelo Instituto Superior de Agronomia (Universidade Técnica de Lisboa), em parceria com a Faculdade de Ciências do Porto (Universidade do Porto) e Estação Vitivinícola Nacional, Portugal (2008). Graduado em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural de Pernambuco (2002). Experiência na execução de projetos de pesquisa em vitivinicultura e atividades relacionadas ao desenvolvimento, promoção e divulgação do setor vitivinícola da região do Vale do São Francisco desde 2002.

References

BATISTA, D. da C.; BARBOSA, M. A. G. Podridão da uva madura em BRS Vitória no Submédio do Vale do São Francisco. Circular Técnica 132, Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022.

BORGES, I. V.; CAVALCANTI, L. S.; NETO, A. F.; ALMEIDA, J. R. G. S.; ROLIM, L. A.; ARAÚJO, E. C. C. Identificação da fração antimicrobiana do extrato da Mimosa tenuiflora. Comunicata Scientiae, v. 8, n. 1, p. 155-164, 2017.

CUNHA, T. D. H.; SILVA, Y. V. N. da. Principais efeitos terapêuticos da jurema preta (mimosa tenuiflora (willd.) poir.) e as perspectivas existentes para produção de novos medicamentos fitoterápicos. Mossoró: Repositório Universitário da Ânima, 2022.

FURUYA, S.; MOCHIZUKI, M.; SAITO, S.; KOBAYASHI, H.; TAKAYANAGI, T.; SUZUKI, S.. Monitoring of QoI fungicide resistance in Plasmopara viticola populations in Japan. Pest Management Science, v.66, n. 11, p 1268-1272, 2010.

GELAIN, Itacir Olivo. A regulação do agrotóxico e seu impacto na produção vitivinícola no Rio Grande do Sul. Repositório institucional UNISC, 2020.

JÚNIOR, C. B.. Doenças e pragas em videira. Boletim técnico 33, São Paulo:

Instituto Biológico, 2022.

LIMA, Mirtes Freitas. Doenças que comprometem a produção e a comercialização da uva. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE VITIVINICULTURA, 1.; FEIRA

NACIONAL DA AGRICULTURA IRRIGADA - FENAGRI, Petrolina, 2008.

MATOS, F. J. A. Introdução à fitoquímica experimental. Fortaleza: UFC Edições, 1997.

OOTANI, M. A.; AGUIAR, R. W. S.; RAMOS, A. C. C.; BRITO, D. R.; SILVA, J. B.; CAJAZIEIRA, J. P.. Use of essential oils in agriculture. Journal of biotechnology and biodiversity, v. 4, n. 2, p. 162-175, 2013.

Sousa, R.M.S; Serra, I.M.R.S; Melo, T.A. Efeito de óleos essenciais como alternativa no controle de Colletotrichum gloeosporioides em pimenta. Summa

Phytopathologica, v.38, n.1, p.42-47, 2012.

Published

2024-03-01

How to Cite

SANTOS DE BRITO, K. M.; FARIAS DE ALMEIDA , R. .; OLIVEIRA PEREZ, J.; MACEDO DE AMORIM, F. . Utilização do extrato da casca da jurema preta para controle da Glomerella Cingulata. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 136–143, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.453. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/453. Acesso em: 21 nov. 2024.