Evaluation of quality parameters of Frozen fruit pulpes marketed in the city of Salgueiro-PE

Authors

  • Érica Camila Oliveira Neves de Araújo IFSertãoPE
  • Jânio Eduardo de Araújo Alves IFSertãoPE
  • Luciana Façanha Marques IFSertãoPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v6i1.117

Keywords:

Juice, Melon, Concentrated, Seeds

Abstract

The Brazilian Northeast presents favorable conditions for the cultivation of fruit, one of the regions that contributes to placing the country in an important position in the production and commercialization of fresh fruits. Being a food that has a high percentage of water in its composition becomes very perishable and presents a considerable amount of waste. In this base this work had as objectives to evaluate the quality of frozen pulps of several types of fruits and brands found in the commerce of the municipality of Salgueiro. Fruit pulps of five flavors from three brands, purchased in local commerce, were evaluated. The fruit pulps were submitted to the following physicochemical analyzes: total soluble solids, total titratable acidity, pH, total sugars and total solids, following the methodology described by IAL (2008). It was also performed the analysis of mold and yeast counts in fruit pulps. The packages were subjected to visual analysis to verify that the labeling, weight and nutritional table are in accordance with the legislation. The analyzes carried out indicate that 66.66% of the samples evaluated are in disagreement with the Brazilian legislation, being mainly disapproved in the total solid parameter suggesting that these pulps may have been diluted.

Author Biographies

Érica Camila Oliveira Neves de Araújo , IFSertãoPE

Discente do Curso Superior de tecnologia em Alimentos

Jânio Eduardo de Araújo Alves , IFSertãoPE

Técnico em Agroindústria (EAJ-UFRN), Tecnólogo em Gestão Ambiental (IFRN) e Especialista em Educação Ambiental e Sustentabilidade (ISEIB-PROMINAS). Atualmente é Técnico de Laboratório/Área: Agroindústria do Instituto Federal do Sertão Pernambucano. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Processamento e Análises Físico-química e Microbiológica de Alimentos.

Luciana Façanha Marques , IFSertãoPE

Possui graduação em Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Centro de Ensino Tecnológico - CENTEC (2002), mestrado (2006) e doutorado (2015) em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande - UFCG . Atualmente é professora do Instituto Federal Sertão Pernambucano - Campus Salgueiro. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos atuando principalmente nos seguintes temas: Bioquímica de alimentos, Higiene e Controle de qualidade na indústria de alimentos, Tecnologia de pescado e cereais.

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Published

2018-04-30

How to Cite

ARAÚJO , Érica C. O. N. de .; ALVES , J. E. de A. .; MARQUES , L. F. . Evaluation of quality parameters of Frozen fruit pulpes marketed in the city of Salgueiro-PE. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 6, n. 1, p. 4–11, 2018. DOI: 10.31416/rsdv.v6i1.117. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/117. Acesso em: 23 nov. 2024.