Qualidade do leite cru refrigerado para a na produção de Queijo Artesanal Serrano (QAS) do RS: um estudo de caso

Authors

  • Jeferson Aloísio Ströher Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Luís Carlos Oliveira dos Santos Jr. Universidade Federal de Santa Catarina
  • Lilian Varini Ceolin Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Voltaire Sant'Anna Universidade Estadual do Rio Grande do Sul
  • Rosiele Lappe Padilha Universidade Estadual do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.690

Keywords:

Qualidade do leite, Queijo Artesanal Serrano, Análise físico-químicas, Análise microbiológicas

Abstract

The present work deals with the quality of raw chilled milk for the production of Queijo Artesanal Serrano (QAS) with identity and quality from the Campos de Cima da Serra region, north of the state of Rio Grande do Sul (RS). Milk contains a variety of endogenous microorganisms presenting the characteristics of this type of cheese, which can be beneficial or pathogenic if there are no hygienic actions in its process. Thus, a farm that produces QAS in the municipality of São Francisco de Paula (RS) was selected to monitor the uninterrupted milking of the animals and, after that, to collect samples of refrigerated raw milk in order to analyze it. The analyses included somatic cell count (SCC), standard plate count (SPC), casein, ash, fat, lactose, protein, solids-non-fat (SNG), total solids (ST) and urea, acidity, density, alizarol stability, cryoscopic index, pH, and also proteomic analysis. The results reveal a high level of compliance to the Brazilian legislation, except for the lactose content of the milk (4.22 ± 0.02 g/100g), being lower than the legislation that is ?4.3 g/100 g. However, in the proteomic analysis, three species of microorganisms causing mastitis in milk were detected (Enterococcus faecalis, Staphylococcus saprophyticus, Stenotrophomonas maltophilia), which can lead to the contamination of the QAS produced on the farm. Therefore, the identification of these contaminants and the application of immediate corrective actions on the farm become indispensable for the manufacture of a quality QAS, since poor quality milk can affect and interfere with the characteristic attributes of this type of cheese.

Author Biographies

Jeferson Aloísio Ströher, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul

Cientista de alimentos, mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos (CTA) pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Encantado, RS, Brasil. Doutorando em CTA, UFRGS.

Luís Carlos Oliveira dos Santos Jr., Universidade Federal de Santa Catarina

Engenheiro de alimentos, doutor em Engenharia de Alimentos, pela Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

Lilian Varini Ceolin, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul

Médica veterinária pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) Mestrado Profissional em Ambiente e Sustentabilidade pela Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, Brasil, São Francisco de Paula, Brasil.

Voltaire Sant'Anna, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul

Graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2008), mestrado em Microbiologia Agrícola e do Ambiente (2010) e doutorado em Engenharia Química pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (2013). Atualmente é docente da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, campus Encantado, onde atua como docente no Mestrado Profissional em Ambiente e Sustentabilidade e coordenador do Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia de Alimentos

Rosiele Lappe Padilha, Universidade Estadual do Rio Grande do Sul

Graduação em Farmácia & Bioquímica - Tecnologia de Alimentos (2002/02) pela Universidade Federal de Santa Maria, Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2004) pela mesma Universidade e Doutorado em Biologia Celular e Molecular (2009) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Atualmente, é professora adjunta na área de Ciência dos Alimentos da Universidade Estadual do Rio Grande do Sul, tendo atuado no curso de graduação em Bacharel em Ciência dos Alimentos e nos cursos de Pós-Graduação de Especialização em Controle de Qualidade na Produção de Alimentos e no Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia de Alimentos na Unidade em Encantado-RS.

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Published

2024-03-01

How to Cite

STRÖHER, J. A.; DOS SANTOS JR., L. C. O. .; CEOLIN, L. V. .; SANT’ANNA, V.; PADILHA, R. L. . Qualidade do leite cru refrigerado para a na produção de Queijo Artesanal Serrano (QAS) do RS: um estudo de caso. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 162–177, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.690. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/690. Acesso em: 24 nov. 2024.