Growth and nitrogen uptake march of spearmint (Mentha x villosa (Huds))

Authors

  • Eloisa Emanuelle Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano
  • Brena Suellen Ribeiro Gomes IFSertãoPE – Campus Petrolina Zona Rural
  • Cícero Antônio de Sousa Araújo IFSertãoPE – Campus Petrolina Zona Rural
  • Flávia Cartaxo Ramalho Vilar IFSertãoPE – Campus Petrolina Zona Rural

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i2.542

Keywords:

nutrição mineral, acúmulo de nutrientes, adubação

Abstract

Information on chemical fertilization and nutritional requirements of medicinal plants is still scarce, there is no adequate recommendation for spearmint in the fertilization manual of the state of Pernambuco. Nitrogen, for being present in important molecules for all biological processes, is considered an essential element for plants. The march of nutrient uptake allows the producer to establish the amounts and the right time for the fertilization of each nutrient. Thus, the objective of this work was to determine the growth rate and nitrogen uptake of spearmint in pots, in a greenhouse. The experiment was conducted in the greenhouse, in the IFSertãoPE, Campus Petrolina Zona Rural. An experimental design was used entirely randomized, with 7 treatments and 6 repetitions. Each treatment corresponded to a sampling period, performed every 10 days after transplanting. The dry matter, content and accumulation of N in the aerial part and root were evaluated in each period. The production of dry mass in mint varied in a quadratic manner over time, with a greater increase after 30 DAT. The N contents vary quadratically over time, being decreasing after 30 DAT. The accumulation of total N in spearmint varies in a quadratic manner over time, with greater growth starting at 30 DAT. The recommended dose of N for spearmint in the first cut of the crop is 29.2 kg.ha-1.

References

BLANK, A. F.; OLIVEIRA, A. S.; ARRIGONI, M. F.; FAQUIN, V. Efeitos da adubação química e da calagem na nutrição de melissa e hortelã-pimenta. Horticultura Brasileira, v. 24, n. 2, p. 195-198, abr.-jun. 2006.

FAQUIN, V. Nutrição mineral de plantas. Curso de Pós-Graduação “Lato Sensu” a Distância: Solos e Meio Ambiente. Lavras: UFLA/FAEPE, 2005. p. 7.

FREITAS, R. C.; AZEVEDO, R. R. S.; SOUZA, L. I. O.; ROCHA, T. J. M.; SANTOS, A. F. Avaliação da atividade antimicrobiana e antioxidante das espécies Plectranthus amboinicus (Lour.) e Mentha x villosa (Huds.). Revista de Ciências Farmacêuticas Básica e Aplicada, v. 35, n. 1, 2014.

GARLET, T.M.B. SANTOS, O. S. Solução nutritiva e composição mineral de três espécies de menta cultivadas no sistema hidropônico. Ciência Rural, v. 38, p. 1233- 1239, 2008.

HUNGRIA, M.; CAMPO, R. J.; MENDES, I. C.. A importância do processo de fixação biológica do nitrogênio para a cultura da soja: componente essencial para a competitividade do produto brasileiro. Embrapa Soja-Documentos (INFOTECA-E), 2007.

MAIA, J. T. L. S.; MARTINS, E.R.; COSTA, C.A.; FERRAZ, E.O.F.; ALVARENGA, I.C.A.; SOUZA JÚNIOR, I.T.; VALADARES, S.V. Influência do cultivo em consórcio na produção de fitomassa e óleo essencial de manjericão (Ocimum basilicum L.) e hortelã (Mentha x villosa Huds.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 11, p. 137- 140, 2009.

MAIA, N.B. 1998. Efeito da nutrição mineral na qualidade do óleo essencial da menta (Mentha arvensis) cultivada em solução nutritiva. In MING LC. Plantas medicinais aromáticas e condimentares: avanços na pesquisa agronômica. Botucatu: UNESP. p. 81-96.

OLIVEIRA, S. R. 2017. Marcha de absorção e balanço de nutrientes no sistema solo-planta para o meloeiro fertirrigado. 51p. (Dissertação) – Universidade Federal de Campina Grande, Pombal, Brasil.

OLIVEIRA, S. R., ARAÚJO, J. L., OLIVEIRA, F. S., FÁTIMA, R. T., de ANDRADE, R. O., FIGUEIREDO, C. F. V., SOUSA, G. M., NASCIMENTO, R. R. A. 2020. Marcha de absorção de nutrientes em meloeiro ‘goldex’fertirrigado. Brazilian Journal of Development 6: 12654-12673.

RAMALHO, H.; NETO, E. B.; BARRETO, L. P; LIRA, R. M.; de LUCENA, E. H. L.; LIMA, N. S.; SILVA, M. A. Comparação de metodologias para determinação de Ntotal em tecido vegetal. UFRPE: XIII JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO – JEPEX. Recife. 2013.

SILVA, F.; CASALI, V.W.D. Plantas medicinais e aromáticas: Pós-colheita e óleos essenciais. Viçosa: Arte e Livros, 2000. 135p

ZAMBOLIM, L.; VENTURA, J. A. Resistência a doenças induzida pela nutrição mineral de plantas. Revisão Anual de Patologia de Plantas, Passo Fundo, v. 1, p. 275-318, 2016.

Published

2024-06-07

How to Cite

EMANUELLE, E.; BRENA SUELLEN RIBEIRO GOMES; CÍCERO ANTÔNIO DE SOUSA ARAÚJO; FLÁVIA CARTAXO RAMALHO VILAR. Growth and nitrogen uptake march of spearmint (Mentha x villosa (Huds)). Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 2, p. 678–687, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i2.542. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/542. Acesso em: 22 dec. 2024.