Brazilian panorama of academic productions on agroecology and food security

Authors

  • Luma Mirely de Souza Brandão Universidade do Estado da Bahia
  • Maria Herbênia Lima Cruz Santos Universidade do Estado da Bahia
  • Emanuel Ernesto Fernandes Santos
  • Artur Gomes Dias Lima

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v12i1.510

Keywords:

Sustainable agriculture, healthy food, safe food

Abstract

Society has faced a worrying food crisis, in which the population is suffering from food insecurity, thus needing alternative production systems. In view of this, agroecology has shown great potential, allowing more sustainable, fair and inclusive food systems, thus contributing to improve food security. Therefore, this article aims to analyze national academic productions published in the form of master's dissertations and doctoral theses that approached the relationship between agroecology and food security. For this, a survey of Brazilian dissertations and theses that approached the relationship between agroecology and food security was carried out in the Brazilian Digital Library of Theses and Dissertations (BDTD), in July 2022. It was found, in general, that the number of Brazilian dissertations and theses has increased over the years, demonstrating an advance in interest in scientific research that approach about agroecology and food security. The results obtained in this research showed that there is a relationship between agroecology and food security, in which agroecology enables safer, healthier and more sustainable foods. The results found evidenced the positive contributions of agroecology to improve food security, highlighting agroecology as a viable alternative to the current production model.

References

BDTD. Biblioteca Digital Brasileira de Teses e Dissertações. Disponível em: http://www.bdtd.ibict.br/vufind/. Acesso em: 01 de jul. 2022.

BRASIL. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. 2006. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm>. Acesso em: 20 jul. 2022.

BRASIL. Ministério da Educação. Capes divulga mapa da pós-graduação no país. Disponível em: <http://portal.mec.gov.br/expansao-da-rede-federal/180-estudantes-108009469/pos-graduacao-500454045/2582-sp-1752673202>. Acesso em: 3 jul. 2022.

BRASIL. Ministério da Educação. Número de pós-graduandos cresce no Brasil. Disponível em: <http://portal.mec.gov.br/conselho-nacional-de-educacao/180-estudantes-108009469/pos-graduacao-500454045/2583-sp-2021081601>. Acesso em: 3 jul. 2022a.

CAPES. Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Portaria nº 55, de 29 de Abril de 2020. 2020. Disponível em: <http://cad.capes.gov.br/ato-administrativo-detalhar?idAtoAdmElastic=3762>. Acesso em: 28 ago. 2022.

EHLERS, E. A. O que se entende por agricultura sustentável? 161f. Dissertação (Mestrado em Ciência Ambiental) - Programa de Pós-Graduação em Ciência Ambiental, Universidade de São Paulo, São Paulo, 1994.

FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome Declaration on World Food Security. 1996. Disponível em: <https://www.fao.org/3/w3613e/w3613e00.htm>. Acesso em: 20 jul. 2022.

FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. The 10 elements of agroecology. 2018. Disponível em: <https://www.fao.org/3/i9037en/i9037en.pdf>. Acesso em: 16 jul. 2022.

FAO. Food and Agriculture Organization of the United Nations. The State of Food Security and Nutrition in the World. 2022. Disponível em: <https://www.fao.org/publications/sofi/2022/en> Acesso em: 21 jul. 2022.

FERNANDES, C. V. R.; MORALES, A. G; LOURENZANI, A. B. S. Narrativas de agricultores familiares: dificuldades e motivações no sistema agroecológico. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 16, n. 4, p. 306-319, 2021.

FILIPPI, A. C. G.; GUARNIERI, P. Agronegócio brasileiro e o mundo rural: revisão sistemática de literatura. Revista Agropampa, v. 3, n. 3, p. 4-20, 2020.

GOUZY, C. A. Segurança Alimentar, Conhecimento Ecológico Tradicional e Agroecologia como bases para o estudo dos sistemas alimentares nas cidades fronteiriças de Anse-à-Pitre no Haiti e Pedernales na República Dominicana. 218f. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Sustentável) - Universidade Universidade de Brasília, Brasília, 2018.

GUARESCHI, C. Q. Reflexividades jurídico-sociais do direito à segurança alimentar: do agrotóxico à agroecologia. 105f. Dissertação (Mestre em Direito) - Universidade Federal de Santa Maria, Rio Grande do Sul, 2020.

JONES, S.K; BERGAMINI, N.; BEGGI, F.; LESUEUR, D.; VINCETI, B.; BAILEY, A.; DECLERCK, F. A.; ESTRADA-CARMONA, N.; FADDA, C.; HAINZELIN, E. M.; HUNTER, D.; KETTLE, C.; KIHARA, J.; JIKA, A. K. N.; PULLEMAN, M.; REMANS, R.; TERMOTE, C.; FREMOUT, T.; THOMAS, E.; VERCHOT, L.; QUINTERO, M. Research strategies to catalyze agroecological transitions in low- and middle-income countries. Sustainability Science, v. 17, p. 2557–2577, 2022.

MILETTO, M. F.; ROBAINA, J. V. L. Segurança alimentar e agroecologia: percepções de estudantes e professores da área de ciências da natureza em um contexto de escola de campo. Research, Society and Development, v. 11, n. 7, p. 1-13, 2022.

OLIVEIRA JÚNIOR, C. J. F.; SANTOS, J. L.; MAXIMO, H. C. A agroecologia e os serviços ambientais. Nature and Conservation, v. 7, n. 1, p. 19-32, 2014.

PADILHA, A. F. Análise bibliométrica da produção científica sobre plantas alimentícias não convencionais – PANC. 56f. Dissertação (Mestre em Agronomia) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2021.

PETRI, M.; FONSECA, A. B. Entre a educação ambiental e a agroecologia: um olhar sobre escolas famílias agrícolas (EFAs). Ambiente & Educação, v. 25, n. 2, p. 1-24, 2020.

QUINTEIRO, M. M. C.; BALDINE, K. B. L. Agroecologia e as práticas tradicionais: reconhecendo os saberes ancestrais. In. Santos, M. G.; Quinteiro, M. M. C (Org.). Saberes tradicionais e locais: reflexões etnobiológicas. Rio de Janeiro: EdUERJ, 2018, p. 29-49.

SANTOS, C. F.; SIQUEIRA, E. S.; ARAÚJO, I. T.; MAIA, Z. M. G. A agroecologia como perspectiva de sustentabilidade na agricultura familiar. Revista Ambiente & Sociedade, v. 17, n. 2, p. 33-52, 2014.

SANTOS, T. T. B. Mercado institucional, segurança alimentar e nutricional e agricultura familiar: um estudo de caso do município de Almirante Tamandaré. 194f. Dissertação (Mestre em Planejamento e Governança Pública) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Curitiba, 2021.

SCHUTTER, O. Report submitted by the Special Rapporteur on the right to food. 2010. Disponível em: http://www.srfood.org/images/stories/pdf/officialreports/20110308_a-hrc-16-49_agroecologyen.pdf. Acesso em: 15 jul. 2022.

VAZ, R. M. G. F. C. Transição agroecológica em uma abordagem sociocultural: ressignificação de práticas agrícolas, localidades e modos de vida. 214f. Tese (Doutor em Ciências Ambientais) - Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2021.

WEZEL, A.; HERREN, B. G.; KERR, R. B.; BARRIOS, E.; GONÇALVES, A. L. R.; SINCLAIR, F. Agroecological principles and elements and their implications for transitioning to sustainable food systems. A review. Agronomy for Sustainable Development, v. 40, p. 3-13, 2020.

ZANINI, E. O. Estratégia de enfrentamento da pandemia Covid-19, utilizando ferramentas digitais – uma pesquisa-ação, realizada na feira do teatro de Cascavel – PR. 145f. Tese (Doutor em Desenvolvimento Rural Sustentável) – Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Marechal Cândido Rondon, 2022.

Published

2024-03-01

How to Cite

BRANDÃO, L. M. de S.; SANTOS, M. H. L. C.; SANTOS, E. E. F.; LIMA, A. G. D. Brazilian panorama of academic productions on agroecology and food security. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 12, n. 1, p. 65–81, 2024. DOI: 10.31416/rsdv.v12i1.510. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/510. Acesso em: 12 may. 2024.