TRATOS CULTURAIS DA VIDEIRA DE MESA NO SUBMÉDIO DO VALE DO SÃO FRANCISCO - REVISÃO BIBLIOGRÁFICA

Cultural treatments of table grapes in the Submédio of São Francisco Valley - bibliographic review

Authors

  • EVANDRO GOMES RODRIGUES INSTITUTO FEDERAL DE EDUAÇÃO CIENCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO CAMPUS PETROLINA ZONA RURAL
  • ROSEMARY BARBOSA DE MELO IF SERTÃO-PE CAMPUS PETROLINA ZONA RURAL
  • AMANDA MIRELE DE SOUZA LIMA RODRIGUES IF SERTÃO-PE CAMPUS PETROLINA ZONA RURAL
  • JEANE SOUZA DA SILVA IF SERTÃO-PE CAMPUS PETROLINA ZONA RURAL

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v11i2.374

Abstract

In the São Francisco Valley, vine cultivation contributes considerably to regional economic development, thus it is considered one of the most important fruit trees in irrigated agriculture, which also contributes to social development. With this, given that cultural practices directly impact productivity and economic return, it is extremely important to observe the management practices adopted for this culture, the reason for the adoption of these practices and the productive impact of both for the culture in this region. . The methodology used for this survey was the search through academic google, using the words "cultural treatments of the table vine in the Submédio do Vale do São Francisco", carried out in the publications carried out in the period from 2012 to 2022. As a result, it was possible to observe that the authors did not differ in their information on cultural practices, except for the application of hydrogen cyanamide (H2CN2), which has divergence between the authors, with a difference of 24 hours of application recommendation.

References

AMBERGER,A. Cyanamide in plant metabolism. InternationalJournal of Plant Physiology and Biochemistry, v.5, 2013.

NETO, J.A. Manejo de videiras para produção de uvas de mesa no Vale do São Francisco–Fazenda Nova Neruda. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

BARROS, M.S. Irrigação, fertirrigação, tratos culturais, controle fitossanitário e pós-colheita na cultura da uva na fazenda Agrobras. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

CORDEIRO, D.S.Q. Manejo fitossanitário para videira no vale do São Francisco. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

BISNETO, J.A.F. Relatório de estágio supervisionado obrigatório na fazenda Topfruit: cultivo da videira. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

HIDALGO, L. Tratado de Viticultura General. Madrid: Mundi-Prensa-1999. 1172 p.

LEÃO, P.C.S.; MAIA, J. D. G. Aspectos Culturais em Viticultura Tropical: Uvas de Mesa. 37 Informe Agropecuário. Belo Horizonte, v.19, 1998.

LEAO, P.C.S.; SILVA, D. J. Cultivo da videira no Semiárido brasileiro. Embrapa Semiárido-Capítulo em livro científico (ALICE), 2014.

MIELE, A.; MANDELLI, F. Manejo do Dossel Vegetativo e seu Efeito nos Componentes de Produção da Videira Melort. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, dez 2012.

MIRANDA, M.M.P. Relatório de estágio supervisionado obrigatório na Fazenda Top Fruit: cultura da videira. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

NUNES, A.S. Manejo e caracterização de acessos e variedades de videira nas condições do semiárido nordestino. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

PEIXOTO, P.H. Tratos culturais na viticultura no Submédio do Vale do São Francisco. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

PIRES, I.L.B. Cultivo da videira: estágio supervisionado obrigatório na empresa Hidrotec agrícola. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

RODRIGUES, R.M. Cooperativa Agrícola de Juazeiro da Bahia (CAJ-BA): cultura da videira. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

SAFRA, D. E. curso de graduação em engenharia de produção, 2016.

SILVA, E.R.S. Relatório de estágio supervisionado obrigatório: produção de uva de mesa-Fazenda Hidrotec Agrícola Ltda. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

SILVA, L.F. Produção de uvas sem sementes no Vale do São Francisco–Fazenda Nova Neruda. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

SILVA, M.C. A cultura da videira e da mangueira cultivada na fazenda área nova nas condições do Vale do São Francisco. 2019. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

SILVA, M.S. Relatório de estágio supervisionado obrigatório na agropecuária Labrunier: cultura da videira. 2018. Trabalho de Conclusão de Curso. Brasil.

VILLA, F. et al. Comportamento agronômico de cultivares de videiras finas em diferentes épocas de poda. Acta Iguazu, v. 7, 2018

Published

2023-08-31

How to Cite

GOMES RODRIGUES, E.; BARBOSA DE MELO, R. .; MIRELE DE SOUZA LIMA RODRIGUES, A.; SOUZA DA SILVA, J. TRATOS CULTURAIS DA VIDEIRA DE MESA NO SUBMÉDIO DO VALE DO SÃO FRANCISCO - REVISÃO BIBLIOGRÁFICA: Cultural treatments of table grapes in the Submédio of São Francisco Valley - bibliographic review. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 11, n. 2, p. 284–297, 2023. DOI: 10.31416/rsdv.v11i2.374. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/374. Acesso em: 29 may. 2024.