Food consumption of families contemplated from the program Minha Casa Minha Vida in Petrolina

Authors

  • Claudiany Maria de Lima UPE
  • Juliana Mikaelly Dias Soares UPE
  • Otoniel Santos Neto UPE
  • Diego Felipe dos Santos Silva UPE

DOI:

https://doi.org/10.31416/rsdv.v4i2.157

Keywords:

Food consumption, eating, surveys and questionnaires, public policy, food habits

Abstract

The objective of this study was to evaluate the food consumption of individuals contemplated in the program Minha Casa Minha Vida, in Petrolina. Thus, it was collected information on food consumption through of a food frequency questionnaire, this study was conducted between the months of December 2013 and February 2014, in the city of Petrolina. For statistical analysis and data storage were used the Excel 2010 and GraphPad Prism 6.0 programs, respectively. It was observed that there was a high prevalence of consumption of rice and beans. Regarding to consumption of red meat it was lower when compared to other sources of animal protein. It was also noted that there was a frequent intake of vegetables and some types of fruit by individuals interviewed. However, the weekly consumption ultraprocessed food is high. Thus, nutritional interventions are needed to prevent the replacement of fresh food or minimally processed by food ultra-processed

References

ALMEIDA, S. S.; NASCIMENTO, P. C. B. D.;

QUAIOTI, T. C. B. Quantidade e qualidade de

produtos alimentícios anunciados na televisão

brasileira. Revista de Saúde Pública, v. 36, n.

, p. 353-355, 2002.

AQUINO, J. K.; PEREIRA, P.; REIS, V. M. C.

P. Hábito e consumo alimentar de estudantes do

curso de Nutrição das faculdades de Montes

Claros–Minas Gerais. Revista Multitexto, v. 3,

n. 1, p. 82-88, 2015.

ASSUMPÇÃO, D.; DIAS, M.R.M.G.;

BARROS, M.B.A.B.; FISBERG, R.M.; FILHO,

A.A.B. Ingestão de cálcio por adolescentes:

inquérito de saúde de base populacional. Jornal

de Pediatria, v. 92, n. 3, p.251-259, 2016.

BATISTA FILHO, M. & RISSIN, A. A

transição nutricional no Brasil: tendências

regionais e temporais. Cadernos de Saúde

Pública, v. 19, n. 1, p. 181-191, 2003.

BATISTA FILHO, M.; SOUZA, A.I.;

MIGLIOLI, T.C.; SANTOS, M.C. Anemia e

obesidade: um paradoxo da transição nutricional

brasileira. Cadernos de Saúde Pública, v. 24,

n. 2, p. 247-257, 2008

BONOMO, E.; CAIAFFA, W.T.; CÉSAR,

C.C.; LOPES, A.C.S.; LIMA-COSTA, M.F.

Consumo alimentar da população adulta

segundo perfil sócio-econômico e demográfico:

Projeto Bambuí. Cadernos de Saúde

Pública, v. 19, n. 5, p. 1461-1471, 2003.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de

Atenção à Saúde. Departamento de Atenção

Básica. Guia alimentar para a população

brasileira / Ministério da Saúde, Secretaria de

Atenção à Saúde, Departamento de Atenção

Básica. – 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde,

156 p.

BRASIL. Ministério do Planejamento.

Programa de Aceleração do Crescimento

(PAC). Programa Minha Casa Minha Vida.

Disponível em: <http://www.pac.gov.br/minha-

casa-minha-vida>. Acesso em: 01 de setembro

de 2013.

DA COSTA, V.M.; DE CARVALHO

PADILHA, P.; DE LIMA, G.C.; FERREIRA,

A.A.; LUESCHER, J.L.; PORTO, L.; PERES,

W.A. Overweight among children and

adolescent with type I diabetes mellitus:

prevalence and associated factors. Diabetology

& Metabolic Syndrome,v. 8, n. 39, p. 1-6,

FIGUEIRA, T.R.; LOPES, A.C.S.; MODENA,

C.M. Avaliação do consumo de frutas e

hortaliças entre famílias de usuários do

Programa Academia da Saúde (PAS). Revista

Brasileira em Promoção da Saúde, v. 27, n. 4,

p. 518-526, 2015.

FURLAN-VIEBIG, R.; PASTOR-VALERO,

M. Desenvolvimento de um questionário de

frequência alimentar para o estudo de dieta e

doenças não transmissíveis. Revista de Saúde

Pública, v. 38, n.4, p.581-584, 2004.

LOUZADA, M.L.C.; MARTINS, A.P.B.;

CANELLA, D.S.; BARALDI, L.G.; LEVY,

R.B.; CLARO, R.M.; MOUBARAC, J.;

CANNON, G.; MONTEIRO, C.A. Alimentos

ultraprocessados e perfil nutricional da dieta no

Brasil. Revista de Saúde Pública, v. 49, n. 38,

p. 1-11, 2015.

MONTEIRO, C.A.; MOURA, E.C.; JAIME,

P.C.; CLARO, R.M. Validade de indicadores do

consumo de alimentos e bebidas obtidos por

inquérito telefônico. Revista de Saúde Pública,

v. 42, n. 4, p. 582-589, 2008.

PANIGASSI, G.; SEGALL-CORRÊA, A.M.;

MARIN-LEÓN, L.; PÉREZ-ESCAMILLA, R.;

MARANHA, L.K.; SAMPAIO, M.F.A.

Insegurança alimentar intrafamiliar e perfil de

consumo de alimentos. Revista de Nutrição, v.

, p. 135-144, 2008.

RODRIGUES, C.T.; COELHO, A.B.; BRAGA,

M.J.; GOMES, A.P. Perfil de Consumo de Nutrientes nas principais regiões metropolitanas

do Brasil. Revista de Economia e

Agronegócio, v. 8, n. 3, p.325-248, 2015.

SALLES-COSTA, R.; PEREIRA, R. A;

VASCONCELLOS, M. T.; VEIGA, G. V.;

MARINS, V. M. R.; JARDIM, B. C.; GOMES,

F. S.; SICHIERI, R. Associação entre fatores

socioeconômicos e insegurança alimentar:

estudo de base populacional na Região

Metropolitana do Rio de Janeiro, Brasil. Revista

de Nutrição, v. 2, p. 99-109, 2008.

SCHRAMM, J.M.A.; OLIVEIRA, A.F.; LEITE,

I.C.; VALENTE, J.G.; GADELHA, A.M.J.;

PORTELA, M.C.; CAMPOS, M.R. Transição

epidemiológica e o estudo de carga de doença no

Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 9, n. 4, p.

-908, 2004

SEN, A. Desenvolvimento como liberdade.

São Paulo: Companhia das Letras, 2010.

SICHIERI, R.; COITINHO, D.C.; MONTEIRO,

J.B.; COUTINHO, W.F. Recomendações de

alimentação e nutrição saudável para a

população brasileira. Arquivos Brasileiros de

Endocrinologia & Metabologia, v. 44, n. 3, p.

-232, 2000.

SOUZA, E.B. Transição nutricional no Brasil:

análise dos principais fatores. Cadernos

UniFOA, v. 13, p. 40-53, 2010.

ZANDONAI, A.P.; SONOBE, H.M.;

SAWADA, N.O. Os fatores de riscos

alimentares para câncer colorretal relacionado

ao consumo de carnes. Revista da Escola de

Enfermagem da USP, v. 46, n. 1, p. 234-239,

Published

2016-08-31

How to Cite

LIMA, C. M. de .; SOARES, J. M. D. .; NETO, O. S.; SILVA , D. F. dos S. Food consumption of families contemplated from the program Minha Casa Minha Vida in Petrolina. Revista Semiárido De Visu, [S. l.], v. 4, n. 2, p. 93–99, 2016. DOI: 10.31416/rsdv.v4i2.157. Disponível em: https://semiaridodevisu.ifsertao-pe.edu.br/index.php/rsdv/article/view/157. Acesso em: 23 nov. 2024.