Treatise on Wine Phenomenology

Authors

  • Michele da Costa Oliveira

DOI:

https://doi.org/10.31416/cacto.v4i2.1388

Keywords:

Wine, cognition, intoxication

Abstract

The idea and function of this work is to highlight the complex relationship and cognitive composition attributed to wine and its most complex aspects, to understand part of the process that is formed when we approach wine from the perspective of philosophy, to seek to attribute its characteristics and attribute its virtues and utilities to man, in a gradual and intrinsic way from this cluster of information, and to demonstrate

References

AGUIAR, EMILLY T. G. P. S; SOUSA, J. W. S.; SILVA, K. G.; MOREIRA, MARI L. B.; DUARTE, MARIA N. N.; SOUSA, W. L.; ROCHA, G. K. Bourgognese Vineyards And Wines: The Philosophy of Gaston Roupnel by Philip Whalen. Re(senhas). V. 1, n. 1, 2024. Disponível em: https://resenhas.ojsbr.com/resenhas/article/view/1

CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. São Paulo: Editora Nacional, 1967.

FERNANDES, E. A Viagem Embriagante do Amor no Sufismo . Kalagatos , v. 21, n. 2, p. eK24028, 2024. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/kalagatos/article/view/13328. Acesso em: 2 dez. 2024.

PLATÃO. O BANQUETE. Tradução de Donaldo Schüler. Porto Alegre, RS: L&PM POCKET, 2021.

SCRUTON, Roger. Bebo, logo existo: guia de um filósofo para o vinho. Tradução de Cristina Cupertino. São Paulo: Octavo, 2011.

ROCHA, G.; ROCHA, A.; CRUZ, J. Bachelard: reflexões sobre o ensino de agronomia e viticultura. Dialektiké. v. 2, n. 3m 2016. DOI: https://doi.org/10.15628/dialektike.2016.5344 Disponível em: https://www2.ifrn.edu.br/ojs/index.php/dialektike/article/view/5344

Published

2024-12-02

Issue

Section

Ensaios vinho e filosofia